על פי התביעה, שהוגשה על ידי בא כוחו של הרוכש, עו"ד ארז אסרף, הדירה נרכשה באחד הפרויקטים החשובים של חברה קבלנית גדולה בישראל במסגרת התחדשות עירונית. לדבריו, לא די בכך שהחברה היזמית איחרה במשך יותר מ-3 שנים במסירת הדירה ואף לא פיצתה על כך, בניגוד לחוק, אלא שהיא מנסה לגבות כספים ב"שיטת מצליח"
במסגרת ההליך שמתנהל בימים אלו בביהמ"ש השלום בהרצליה מול החברה, נטען כי על פי הסכם המכר מול הרוכש, התחייבה החברה לסיים את בניית הדירה ולמסור אותה לרוכשים בפרויקט עד לדצמבר 2021.
בחודש דצמבר 2019, כשהיה ברור לחברה שהיא לא עומדת ביעדים, החליטה להחתים את הרוכש על נספח להסכם, כאשר על פיו, מועד המסירה נדחה ליום ספטמבר 2022, ואילו את התשלום האחרון עבור הדירה נדרש לשלם 30 ימים לפני כן, ביום אוגוסט 2022.
אי-העמידה בלוחות הזמנים של מסירת הדירה הייתה אך יריית הפתיחה הראשונה במסכת ארוכה, כאובה, יקרה ומאכזבת שרוכש הדירה החל לחוות מהחברה הקבלנית. מהר מאוד התברר כי גם במועד המסירה החדש החברה לא הצליחה לעמוד, ורק ביוני 2024, כשנתיים נוספות לאחר מכן, שיגרה הודעה לרוכש, לפיה הדירות מוכנות לאכלוס, אך בצמוד לה הודעה נוספת שאותה רוכש לא ציפה לה, שחייבה את הרוכש בריבית פיגורים של כ- 400,000 ₪ בגין התקופה שהחברה עצמה איחרה במסירת הדירה, וזאת בנוסף לתשלומי מדדים על תקופת האיחור בסכום נוסף של כ-300,000 ₪.
לדברי עו"ד אסרף, המייצג את הרוכש, והמתמחה בתביעות נגד קבלנים, נראה כי ההתנהלות של החברה היזמית הפכה לשיטה. "לא רק", הוא אומר, "שהקבלן לא עומד בהסכם ומפר אתו, ולא מוסר את הדירה בתאריך שהתחייב לו, אלא שהוא מנסה לסחוט כספים".
להתייעצות מוזמנים לפנות אלינו
החלטה תקדימית
בהחלטה שהתקבלה באוגוסט 2024, בתיק שמייצג עו"ד ארז אסרף את הרוכש קבע שופט בית משפט השלום כי בשלב ראשון יפקיד הרוכש את סכום התשלום על הפעימה האחרונה שחלקו ישירות לחברה הקבלנית וחלקו לקופת בית המשפט כערבות ללא ריבית הפרשי מדד והצמדה, וכי החברה הקבלנית תמסור לחזקתו את הדירה, בזמן שהדיון על הפיצוי לו זכאי הרוכש ידון בהמשך.
החוק לא מחייב את הקבלן בפיצוי בגין איחור במסירת הדירה?
עו"ד אסרף: "לשמחתנו, במקרה של איחורים במסירת דירה, המחוקק הבין איזו פגיעה זו ברוכשי הדירות והחליט לקבוע פיצויים בחוק שלא ניתן לוותר עליהם. גם אם אני מוותר, הקבלן חייב לשלם. במקרה הזה, הם התחילו לאחר, חודש אחר חודש ועוד חודש. פשוט לא שילמו כסף, ובעצם החודשים הלכו ונקפו ולא שולם פיצוי. הרוכש שאני מייצג הוא איש תמים ופשוט ומבחינתו הוא מחכה. הוא לא יודע אם יש פיצוי או לא והוא ממתין. הוא חיכה 3.5 שנים. מדובר בתקופה שבמהלכה הוא משלם שכירות, שהוא חי בתקופת המתנה על כל המשתמע, מדי פעם מתקשר לברר ואומרים לו עוד לא והוא מחכה. אחרי 3.5 שנים מגיע המכתב המיוחל שהדירה מכונה, ושנשאר לו לשלם במקום עוד 1.2 מיליון, אלא 1.9 מיליון שקל".
החברה איחרה במסירה ולכן מחויבת בפיצוי, איך יצא שהוא חייב?
עו"ד אסרף: "הם ידעו שחייבים לו, לפי חוק לפחות 400 אלף שקל פיצויים שלא ניתן לוותר עליהם, על איחור 3 שנים. הם מצאו שיטה, והחליטו שבאחד התשלומים שהיה צריך לשלם חודש לפני המסירה, כאמור מסירה שלא בוצעה, הם מתחילים לחייב ריבית פיגורים. היום, אותו תשלום עומד על 1.9 מיליון שקל – לאחר שצבר ריבית, כאשר לא רק שהרוכש לא תכנן לשלם את הכסף הזה אלא שמדובר בכסף שאין לו".
עו"ד אסרף מציין, כי לא רק הרוכש שהוא מייצג נפל קורבן לאותה שיטה. במסגרת הליך משפטי אחר שמתנהל מול אותה החברה, טוענים 12 רוכשים בפרויקט אחר על התנהלות דומה. לשיטתם, החברה לא משלמת פיצויים ובעת מתן המפתחות היא ממציאה ריביות, קנסות, פיגורים ויוצרת חוב וירטואלי. "למעשה", מוסיף עו"ד אסרף, "החברה אומרת לרוכש שהוא חייב סכום כסף מסוים ומציעה קיזוז מול הסכום שהיא חייבת על האיחור במסירה".
אם רוכש אחר מקבל הודעה דומה מה עליו לעשות?
עו"ד אסרף: "הכי נכון לעשות זה פשוט להגיש בקשות דחופות לביהמ"ש שבעצם בשלב הראשון יורה למסור את הדירות ללא התשלום על הריביות. ברור כי בסוף היום הריביות הללו יבוטלו. אם לא יבוטלו – העסקה תתפוצץ, כי אין לרוכשים את הסכומים הללו לשלם.
דירה היא נכס עיקרי של רובנו ואנחנו משקיעים בו מלוא כספינו. העצוב הוא שברגע האמת מניחים חבל על הצוואר וגורמים לאותם רוכשים תמימים להתכופף. ראיתי מקרים שכאלה, שהחתימו אנשים וגבו מהם כספים וחייבו אותם שלא לתבוע – ייצגתי בתיק כזה וקבע שמדובר בהסכם השתקה והוא לא תקין וההסכם בוטל".
עו"ד אסרף מוסיף, כי להתנות ריבית פיגורים ממוצאת בוויתור על פיצוי כזה או אחר, ובכלל בקבלת הדירה, היא דבר לא ראוי ויש להילחם כנגד התופעה. "אחד הדברים החשובים שניתן לעשות במקום לחכות ולתבוע זה לפעול מהר, כלומר להגיש בקשות דחופות לביהמ"ש. על ביהמ"ש להבין שיש חברות קבלניות שדוחקות באזרחים פשוטים. התפקיד שלנו הוא לגרום לאותן חברות להפסיק עם ההתנהלות הזו, באמצעות בית המשפט".